Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση

Έχω τρεις κόσμους.
Μια θάλασσα, έναν 
ουρανό κι έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου.
Θα μπορούσα αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα
πού φτάνει ο καθένας τους.
Η θάλασσα, ξέρω.
Ο ουρανός, υποψιάζομαι.
Για τον πράσινο κήπο μου, 
μη με ρωτήσετε. 


Ν.Βρεττάκος, Ο Πράσινος Κήπος


Με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». 


Ο ποιητικός λόγος του Νικηφόρου Βρεττάκου παραμένει επίκαιρος και επιδραστικός. Η παρουσία του στην πνευματική ζωή είναι αδιάλειπτη, διαβάζεται και εκτιμάται από τις νεότερες γενιές. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του (1912-1991), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αφιερώνει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στον ίδιο και το έργο του.


Σε ότι αφορά στα παιδιά, η ποίηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εκτός απο την πολιτιστική της σπουδαιότητα, είναι καθοριστική στον εμπλουτισμό της γλώσσας, στην επαφή με διάφορα συναισθήματα, στο παιχνίδι ανάμεσα στη γλώσσα και στον ήχο...


Ο Σλοβένος ποιητής Novak Boris περιγράφει χαρακτηριστικά την σπουδαιότητα του κειμενικού λόγου για τα παιδιά. Λόγω της σημερινής ημέρας, το εστιάζουμε στην ποίηση:

"Οι  μεγάλοι  ακούνε τις  λέξεις
αλλά  δεν  τις  προσέχουν
οι  μεγάλοι  διαβάζουν τις  λέξεις
αλλά  δεν  τις  νοιώθουν.
Οι  μεγάλοι  αρθρώνουν τις  λέξεις
αλλά  δεν  τις  γεύονται...
Τα  παιδιά  παίζουν  με  τις  λέξεις
τα παιδιά  ακούνε  τις  λέξεις
τα  παιδιά  τις  νοιώθουν τις  λέξεις
τα  παιδιά  τις  γεύονται  τις  λέξεις"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου