Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Όταν τα φτερά ανοίγουν…


Από το μικρό, στο μεγάλο σχολείο…


Η πρόσφατη διανυκτέρευση των παιδιών της ομάδας του νηπιαγωγείου στο σχολείο μας, ανέσυρε ένα θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό τα παιδιά.

Για την ακρίβεια, εστιάσαμε στην «κλειδαρότρυπα» μέσα από την οποία βλέπουν οι μικροί μαθητές  το μεγάλο σχολείο. Δειλά-δειλά, άρχισαν να διατυπώνουν ερωτήσεις, αγωνίες και φόβους γι’ αυτή την αλλαγή. «Μεγαλώνουμε», αλλά τι σημαίνει αυτό;

Οι… «κλειδαρότρυπες» αποτελούν μεγάλο εχθρό για την παιδαγωγική και έτσι, αποφασίσαμε να ξεκλειδώσουμε και να ανοίξουμε στα παιδιά μια μεγάλη πόρτα. Αυτή, του μεγάλου σχολείου….

Τα αρχικά ερωτήματα των παιδιών, ήταν

-Πώς θα κάνουμε φίλους εκεί;
-Τι μαθήματα θα κάνουμε;
-Πόση ώρα θα καθόμαστε και πόση ώρα θα παίζουμε;
-Αν είναι δύσκολα θα τα καταφέρουμε;
-Θα μπορούμε να παίζουμε στην αυλή;

Γεμάτοι ερωτήματα για το..μεγάλο σχολείο!
Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε όλοι μαζί για να επισκεφτούμε το Γ' Δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας. Οι μικροί «γίγαντες» της Καραμέλας (όπως και να το κάνουμε είναι τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας) βρέθηκαν να είναι «νάνοι» μόλις άνοιξε η αυλόπορτα του δημοτικού.Ο κύριος Στέφανος Παπακωνσταντίνου, ο δάσκαλος της Α΄τάξης υποδέχτηκε τα παιδιά και η υποδιευθύντρια, κυρία Φωτεινή Σταυροπούλου, μαζί με μαθητές της Γ’ δημοτικού, ξενάγησαν τα νήπια  σε όλους τους χώρους του σχολείου και τα παρότρυναν να θέσουν ερωτήματα.
Στηρίξου πάνω μου...

Να...κοίτα! Δεν είναι τίποτε...Θα τα καταφέρεις!

 Τα παιδιά έφτιαξαν μια ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτό που έρχεται. Για το τι να περιμένουν. Και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει τις κλίμακες (μικρό, μεγάλο, ανοίγω, κλείνω). Τα παιδιά, αφού έχουν λύσει σημαντικά θέματα για την προσωπικότητα τους, ολοκληρώνονται μόνο όταν νιώσουν πως μπορούν να ανήκουν κάπου. Να είναι μέλη μιας ομάδας.
Μέσα από τις φράσεις τους είδαμε πόσο εξαιρετική και ουσιαστική είναι αυτή η
«ανταλλαγή» και η επικοινωνία ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα παιδιά.

Ήταν μια εμπειρία  εξαιρετική για όλους.
Ένα κεφάλαιο στη ζωή τους κλείνει, αλλά ένα άλλο εξίσου σημαντικό ανοίγει.
Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του Γ δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας για την όμορφη φιλοξενία.


Το παιδί είναι καλά, όταν αισθάνεται πως έχει την δυνατότητα να ανήκει κάπου..

 -Τώρα νιώθω καλύτερα , δε φοβάμαι τόσο πολύ.
-Τα μεγάλα παιδιά αυτού του σχολείου θα φύγουν. Τα παιδιά της πρώτης θα μεγαλώσουν και πάμε τώρα εμείς στη θέση τους. Και στην Καραμέλα τα προνήπια θα γίνουν νήπια, και μετά θα φύγουν και εκείνα και πάει λέγοντας… 
 
είπε ο Νικόλας κι έτσι επιστρέψαμε στην Καραμέλα, έχοντας πια μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σχολική χρονιά που θα έρθει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου