Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Ενδιαφέρουσες δράσεις για...ανήσυχους παιδαγωγούς και όχι μόνο
Η Αθήνα  πολλές φορές μας δυσκολεύει. Όπως πολλά άλλωστε. Σημαντικό είναι όμως, να αναζητάμε τα «καλά» που συμβαίνουν πίσω ή γύρω από τις δυσκολίες. 

Έτσι ανακαλύπτουμε όμορφα πράγματα που γίνονται στην πόλη. Και είναι ενδιαφέροντα.
Προσεχώς θα οριστούν και οι καθιερωμένες επισκέψεις των ομάδων σε χώρους τέχνης, μουσεία κ.α αλλά για την ώρα, την προσοχή μας έλκουν δράσεις ενηλίκων. 


Η παιδαγωγική, δεν είναι ανεξάρτητη απο τις φιλοσοφικές τάσεις και αναζητήσεις άλλων επιστημών. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης λογικής ήταν είναι και θα παραμείνει ένα ανήσυχο πεδίο έρευνας για το σχολείο μας.
Με την συμμετοχή μας σε σεμινάρια και παιδαγωγικές δράσες  βρίσκουμε κοινά σημεία  εφαρμογής θεωρίας-πράξης
, πράξης-θεωρίας.


Πολλοί από τους παιδαγωγούς του σχολείου συμμετέχουν σε πολλές ημερίδες-κύκλους συναντήσεων .Σας προτείνουμε λοιπόν κάποια απο αυτά στα οποία έχουμε ήδη συμμετάσχει, αλλά και κάποια απο αυτά για τα οποία έχουμε ήδη "κλείσει θέσεις..."

"Τέχνη και Μαθηματικά
Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις"
στο μουσείο Ηρακλειδών

Στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζει με έργα των M.C.Escher και V.Vasarely, - δύο καλλιτεχνών με έντονο μαθηματικό υπόβαθρο στις δημιουργίες τους -  έχει ήδη ξεκινήσει ένας κύκλοςδιαλέξεων-σεμιναρίων με θέμα «Τέχνη και Μαθηματικά – Αισθητικές προκλήσεις και νοητικές αφαιρέσεις», με εισηγητές τους μαθηματικούς / επιμελητές της έκθεσης κ.κ. Απόστολο Παπανικολάου και Άρη Μαυρομμάτη. 

Σε αυτό το σεμινάριο, εστιάσαμε την σπουδαιότητα της ΛογικοΜαθηματικής σκέψης. Κάτι που στην Καραμέλα αποτελεί βασικό στόχο και μέλημα, αφού μέσα απο αυτή, εκτός απο τις γεωμετρικές παραμέτρους, αναπτύσσεται στα παιδιά η γενικότερη ικανότητα για κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων.

 Την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου ο κύκλος ολοκληρώνεται με θέμα  Μοντέρνα Τέχνη, Μαθηματικά και Φιλοσοφία .
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.


200 χρόνια με τα παραμύθια των αδερφών Grimm
 
 Φέτος ολοκληρώνονται 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδελφών Grimm.
Στην Αθήνα πραγματοποιούνται πολλές σχετικές εκδηλώσεις-αφιερώματα. 
Η ΚΝΟΤ Gallery, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, αφιερώνει ένα ολόκληρο φεστιβαλ στους αγαπημένους παραμυθάδες, που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θέατρο για παιδιά, διαλέξεις, όπερα και μουσικό θέατρο.

Για την ώρα, κλείσαμε θέσεις  για την σειρά  διαλέξεων στις οποίες συμμετέχουν εξαίρετοι εισηγητές. 

σημ. Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η παράσταση για παιδιά «Χάνσελ &Γκρετελ».


Για όσους παιδαγωγούς και γενικότερα για όσους τους ενδιαφέρει το θέμα «αδελφοί Grimm», το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το Νοέμβριο,  ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο  «Οι αδελφοί Grimm και το λαϊκό παραμύθι:αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις»

Δείτε εδώ, το αφιέρωμα του ινστιτούτου Goethe για το έτος των Αδελφών Grimm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου