Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Στα βήματα του Οδυσσέα
Πόσο σπουδαίο ήταν το ταξίδι του Οδυσσέα; Ποιοι ήταν οι σταθμοί του και τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από αυτούς;
Από πού άντλησε τις πληροφορίες του ο Όμηρος για να γράψει την Οδύσσεια;
Η Οδύσσεια, είναι μια ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων, γνώσης, πληροφορίας. Ένα κεφάλαιο που ανοίγει και δεν  κλείνει ποτέ. Δημιουργεί  απορίες, ερωτήματα, προβληματισμούς . Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα έργο ποιητικό-μυθολογικό που απο την άλλη, ανοίγει παράθυρο  στη γεωγραφία, στην ιστορία, στον πολιτισμό γενικότερα.

Η ομάδα του νηπιαγωγείου, από την αρχή της σχολικής χρονιάς,  καταπιάστηκε με σχέδιο δράσης που αφορά στο ταξίδι του Οδυσσέα  και όπως σε κάθε δράση, έτσι κι εδώ,  ανοίξαμε πολλά δημιουργικά και εκπαιδευτικά μέτωπα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της θεματολογίας,  τα παιδιά κρατούν ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν χρήσιμες πληροφορίες.

Ο δούρειος ίπος που τον εμπνεύστηκε
ο πολυμήχανος Οδυσσέας
Ο Όμηρος μπορεί να μην έζησε στην εποχή του Μινωiκού ή του Μυκηναϊκού πολιτισμού,  αλλά οι αναφορές του σε αυτές τις εποχές υπάρχουν μέσα στις περιγραφές του.
Άλλο ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο ανοίγει…
Αυτό κατά το οποίο μικροί μεγάλοι κατανοούμε πως η μνήμη με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται και πηγαίνει από την προφορικότητα (σαφώς και ο Όμηρος είχε ακούσει γι’ αυτούς τους σπουδαίους πολιτισμούς) στη γραφή.
Έτσι κι εμείς δεν μπορούσαμε να μην...παρασύρουμε τα παιδιά σε ένα ταξίδι στους πολιτισμούς. Αυτούς που υπήρχαν πριν γραφτεί η Οδύσσεια...

Η ομάδα του νηπιαγωγείου, δημιουργεί με έμπνευση, απο τον Μινωiκό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου