Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Το ζεύγος Βαλάση στην ΚαραμέλαΤην Τρίτη 5 Νοεμβρίου το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την κυρία Ζωή Βαλάση και τον κύριο Διονύση Βαλάση. 


Αγαπημένοι και γνωστοί για το πλούσιο έργο τους στο χώρο του βιβλίου, συνάντησαν τα παιδιά της Καραμέλας και ενεπλάκησαν στο παιδαγωγικό μας έργο.

Ο κύριος Βαλάσης στη γωνιά της γραφής.
Μαζί με όλο το υλικό, μας βοήθησε να βρούμε πολλές απαντήσεις
στο πώς και γιατί ανακάλυψαν οι άνθρωποι τα γράμματα.
Όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου του κυρίου Βαλάση,
η γραφή είναι «Μια περιπέτεια δίχως τέλος» .

Ο κύριος Βαλάσης παρευρέθηκε στην ομάδα του νηπιαγωγείου στα πλαίσια του σχεδίου δράσης για τη γραφή. Τα παιδιά, παρουσίασαν την ιστορία «Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς», από το ομότιτλο βιβλίο της Μ. Αγγελίδου. Αν και η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Μυρτώ Δεληβοριά είναι εξαιρετική, η ομάδα βασίστηκε στην δική της εικονογράφηση, για να αφηγηθεί την ιστορία.
Στη συνέχεια με αφορμή το βιβλίο του κύριου Βαλάση «Μια περιπέτεια δίχως τέλος» (Η ιστορία της γραφής και του βιβλίου), έγινε ένα ταξίδι στην ιστορία της γραφής και στην εξέλιξή της. Η όλη δράση στηρίχθηκε στο ερώτημα που έχει τεθεί στην ομάδα σχετικά με το πώς και το γιατί ανακάλυψαν οι άνθρωποι τα γράμματα…Η κυρία Ζωή Βαλάση, συναντήθηκε με τα παιδιά της ομάδας του προνηπίου, της οποίας έγινε και «επίτιμο» μέλος, μιας και που τα παιδιά της έφτιαξαν το δικό της «φανελάκι» που κρεμάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα στα οποία αναγράφονται τα ονόματα όλης της ομάδας.

Με τον δικό της μοναδικό τρόπο συνομίλησε με τα παιδιά για τα παιχνίδια που παίζονταν παλιά με αφορμή το βιβλίο της «Ας παίξουμε πάλι» (εκδ. Κέδρος), Μ. Κλιάφα, Ζ. Βαλάση) και αφηγήθηκε μια ιστορία μέσα από την οποία «ξεπήδησαν» ένα σωρό λεκτικά παιχνίδια  (γλωσσοδέτες, αινίγματα…).


Το κουτί της γραφής, όπως το έφτιαξαν για να το προσφέρουν
στον Κο Βαλάση τα παιδιά του νηπιαγωγείουΣτο τέλος, η ομάδα του νηπιαγωγείου χάρισε στον κύριο Βαλάση «το κουτί της γραφής» που περιείχε υλικό το οποίο είχαν κατασκευάσει τα παιδιά με αφορμή το εκπαιδευτικό υλικό « Ο Ταξιδιώτης της γραφής» από το Ευγενίδειο  Ίδρυμα και «Το Αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Ιδεογράμματα


Η ομάδα του προνηπίου, χάρισε στην κυρία Βαλάση ένα βιβλίο μέσα στο οποίο τα παιδιά είχαν αποτυπώσει παραδοσιακά παιχνίδια.
 Ήταν μια συνάντηση που μας άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Μικροί μεγάλοι απολαύσαμε αυτή την επίσκεψη, που μας γέμισε με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις. 
Μέσα στην απλότητα του κύριου και της κυρίας Βαλάση, κρύβεται η ουσία του έργου τους.

Τους ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου