Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Στιγμές μέσα στο χρόνο...

Επειδή μέσα στο χρόνο βρίσκουμε την πυξίδα μας…. 


Βρες χρόνο για δουλειά -
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη -
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.


Βρες χρόνο για παιχνίδι -
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.

Βρες χρόνο για διάβασμα -
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.


Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.


Βρες χρόνο για όνειρα -
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ' αστέρια.
Βρες χρόνο ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι -
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου -
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να 'σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς -
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί -
για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.
Τ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη.
Τ' όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη....
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα
κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
Γιάννης Ρίτσος


Μέσα  στο χρόνο, κρύβεται πάντα μια πυξίδα και μια κλεψύδρα.
Εργαλεία  που τα αναζητάμε ώστε να  μην χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

Η παιδαγωγική πάντα αναζητά τρόπους να υποστηρίζει το παιδί σε αυτή του την αναζήτηση.
Εμείς στην Καραμέλα ψάχνουμε  τρόπους  να γεφυρώσουμε  το «παλιό» με το «νέο»  και από εκεί να καλοσωρίσουμε το… «ολοκαίνουργιο».
Αλλά για να χτιστεί αυτό, δημιουργούμε συνδέσεις ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον μέσα από τους θησαυρούς των λέξεων που υπάρχουν στον προφορικό και στον γραπτό λόγο.

Πράξεις και λέξεις, πράξεις με σημασίες, λέξεις με νοήματα, συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο αποτυπώνονται τα ίχνη  του καθενός μας σε μια προσπάθεια να ορίσουμε  τη θέση μας σε σχέση με το χρόνο και το χώρο.

Έτσι λοιπόν, το μήνα Νοέμβριο οι δράσεις μας περιστρέφονται γύρω από αυτό, εμπλέκοντας γνωστικά αντικείμενα και εκφραστικά μέσα καθώς και δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο, που προσκαλούν και προκαλούν τα παιδιά σε συνεχείς αλληλεπιδράσεις .

Εκτός απο τα όσα γίνονται καθημερινά στο σχολείο απο τους παιδαγωγούς και τους συνεργάτες μας, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την αγαπημένη συγγραφέα Ζωή Βαλάση και τον κύριο Διονύση Βαλάση, γνωστό για τις εικονογραφήσεις και τις καλλιτεχνικές βιβλιοδεσίες .
Θα συνομιλήσουν, θα παίξουν και θα εμπλακούν στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.  
Η Κυρία Βαλάση με αφορμή το βιβλίο της «Ας παίξουμε πάλι» θα βρεθεί στην ομάδα του προνηπίου που επεξεργάζεται το σχέδιο εργασίας με θέμα «το παιχνίδι (λαϊκό,ομαδικό-ατομικό,  παιχνίδι στην αρχαία Ελλάδα…) και θα παίξει με τα παιδιά.


Ο κύριος  Βαλάσης είναι προσκεκλημένος της ομάδας του νηπιαγωγείου με αφορμή το σχέδιο εργασίας στο γνωστικό τομέα της γλώσσας,  για την εξέλιξη της γραφής.
  

Ο μήνας θα κλείσει με την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του σχολείου, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Ένα κάλεσμα για παιδιά γονείς και φίλους μας.

Στις 18:00 η ώρα,  η συγγραφέας και μουσικός της Λυρικής Σκηνής Αθηνών Κα Μαριβίτα Γραμματικάκη μαζί με τον συνθέτη και μουσικό Κο Νίκο Ξανθούλη θα μας αφηγηθούν την ιστορία του Ασηλάμπα Ντελασύ. Του ήρωα από το βιβλίο της κυρίας Γραμματικάκη «Το αστέρι του γίγαντα» .Ο Ασηλάμπα Ντελασύ είναι ένας γίγαντας ξεχωριστός: είναι καλόψυχος, αγαθός και δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν. Όμως όταν άρχισε να πιάνει τα αστέρια που πέφτουν και να τα γυρίζει στον ουρανό, γιατί πίστευε ότι θα σπάσουν, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην άλλοτε ήσυχη Αστροχώρα. Οι άνθρωποι, που φοβήθηκαν ότι οι ευχές τους θα χάνονταν και μαζί τους θα χάνονταν τα όνειρα και οι ελπίδες τους, θύμωσαν και τον έδιωξαν από τη χώρα. Μέσα στην περιπλάνηση της μοναξιάς του ο Ασηλάμπα Ντελασύ θα συναντήσει ένα μικρό κορίτσι, κι αυτό με το τραγούδι του θα καταφέρει να λύσει την παρεξήγηση και να αλλάξει για πάντα τη ζωή του γίγαντα.

Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την απομόνωση, την προκατάληψη και την απόρριψη, τη μοναξιά και το φόβο, τα όνειρα και την ελπίδα. Μια ιστορία γεμάτη δύναμη και εικόνες που ξυπνούν συναισθήματα. Για τα όσα...συμβούν ενδοιάμεσα θα σας κρατάμε ενήμερους...

Καλό Νοέμβρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου