Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Δεκέμβριος στην Καραμέλα

Το Ρολόι που έφτιαξε ο εικαστικός του σχολείου μας
Κος Β.Θεοδωρίδης για την τάξη του προνηπίου.
Εν όψει των γιορτών, όλοι στο σχολείο μας βρισκόμαστε σε ρυθμούς χαράς, κεφιού και έντονης δημιουργικότητας. Ανταλλάσουμε λέξεις, σκέψεις και προτείνουμε τρόπους για να περάσουμε καλά ενώ παράλληλα προσπαθούμε να μην ξεχάσουμε το νόημα που κρύβεται πίσω από τα δώρα και τα στολίδια που φέρνουν οι μέρες. Στόχος μας είναι το «εγώ» να γίνει «εμείς» και να δούμε πως πέρα από «τον εαυτό μου» υπάρχει και «ο άλλος».
 Έτσι λοιπόν οι εκδηλώσεις μας αυτό το μήνα κινούνται γύρω από ήθη και έθιμα, από γιορτινές μελωδίες, από μπόλικη δόση χαράς, γέλιου, δημιουργίας και διασκέδασης, αλλά και από δράσεις που έχουν να κάνουν με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Υποδεχτήκαμε τον Δεκέμβριο με καλεσμένους την συγγραφέα-μουσικό Μαριβίτα

Γραμματικάκη, τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη και φυσικά τον ήρωα του βιβλίου 


"Το αστέρι του γίγαντα" Ασηλάμπα Ντελασύ.


Επόμενος προσκεκλημένος μας,  ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού βιβλίου, κύριος Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
Αν και ο Δεκέμβριος μας έβαλε για τα καλά στο χειμωνιάτικο κλίμα, ο κύριος Ηλιόπουλος κατάφερε να ζεστάνει την ατμόσφαιρα συντονίζοντας συζήτηση γύρω απο το παιδικό βιβλίο. Μας έλυσε πολλές απορίες, μας έδωσε ένα σωρό ιδέες και σίγουρα μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να τον προσκαλέσουμε ξανά, αφού το θέμα "πώς να γίνουν τα παιδιά φιλαναγνώστες" είναι ανεξάντλητο.

Τα παράθυρα της τάξης του νηπιαγωγείου σε χειμωνιάτικη διάθεση...


Με βάση το γνωστό έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ "ο Πέτρος κι ο Λύκος"  και με τη βοήθεια μουσικών και ηθοποιών, τα παιδιά του σχολείου απόλαυσαν το διαδραστικό παραμύθι" Ο Πέτρος και ο Λύκος σε παγίδα για πιάνο". Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση οι ομάδες συμμετείχαν σε μουσικοθεατρικά  παιχνίδια στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε απο την ομάδα "Λόγου παίγνιον". Την επιμέλεια της παράστασης, είχε ο μουσικοπαιδαγωγός Παναγιώτης Τσιρίδης.

 Τα παιδιά της ομάδας του νηπιαγωγείου με τους νηπιαγωγούς , τον μουσικό της Καραμέλας  Κο Γιώργο Χαρωνίτη και τον Κο Ζιάκα Βασίλη (ακορντεόν), τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια (από διάφορα μέρη της Ελλάδας)  και ανεβαίνουν στο σχολικό για μια «πλανόδια συναυλία» στους δρόμους της πόλης μας.Στα πλαίσια της δράσης "Παιδί και αστικό περιβάλλον" που πραγματοποιείται απο την ομάδα του νηπιαγωγείου (και που εντάσσεται στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας),  υποδεχόμαστε την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα, φιλόλογο, υπεύθυνη της οργάνωσης WWF στο τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης. Τα παιδιά θα εξερευνήσουν το παρκάκι της γειτονιάς μας, και μαζί με τους νηπιαγωγούς και την κυρία Σβορώνου, θα αποτυπώσουν το χώρο με τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του. Στη συνέχεια θα επινοήσουν τρόπους βελτίωσης. 


 

Για χρόνια και χρόνια κάθε Χριστούγεννα, Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες τρώγανε τα μουστάκια τους στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου…

Μια μέρα όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα τα άλλαξε όλα!

Ο Φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομακαρόνης, μια νηστική αρκούδα, ένας ξενύχτης σκίουρος, ένας κηπουρός ονείρων, κι άλλοι πολλοί χαρακτήρες στην πιο αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με δυο μεζούρες γέλιο και δύο φλιτζάνια γλύκα!


Με αφορμή το βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» του συγγραφέα Κυριάκου Χαρίτου, ο εμψυχωτής Χρήστος Χριστόπουλος παρουσιάζει στα παιδιά του σχολείου μας ένα θεατρικό διαδραστικό παιχνίδι γεμάτο γέλιο και ανατροπές!
Στην κουζίνα του σχολείου, τηγανίζονται Λαλλαγγίδες ή αλλιώς Λαλάγγια. 
Απο την 1η Δεκεμβρίου σε κάθε δράση δίνεται το ανάλογο χριστουγεννιάτικο ερέθισμα. Ιστορίες, εικαστικά, μουσικές... Ακόμη και τα μαγειρέματα έχουν σχέση με χριστουγεννιάτικα φιλέματα. Δοκιμάσαμε Λαλάγγια που τα παλιά χρόνια τα έφτιαχναν συνήθως τις γιορτές - κυρίως τα Χριστούγεννα, σε μεγάλες ποσότητες, γιατί τα πήγαιναν και σαν γιορτινό κέρασμα σε άλλα σπίτια.
"Ο κόσμος ανάποδα" ...
Οι "καλικάντζαροι" του σχολείου μας φέρνουν τα πάνω κάτω! Περνούν απο τάξη-σε τάξη και σκορπούν παντού αταξία!


ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Ο Καρυοθραύστης, όπως τον ζωγράφισε ο εικαστικός του σχολείου μας Κος Β. Θεοδωρίδης,
για την τάξη των προπρονηπίων.
 Μαγειρέματα, φιλέματα, τραγούδια, θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις , μουσικές, συνθέτουν εκείνη την ημέρα ένα σχολικό πρόγραμμα με μπόλικη δόση χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Μια γιορτή φτιαγμένη από τα παιδιά για τα παιδιά. 
 

"Παιχνίδι" Το σχέδιο εργασίας με το οποίο έχει καταπιαστεί φέτος η ομάδα του προνηπίου.
Η ζωγραφιά στον τοίχο της ομάδας, είναι το "δώρο" χάρισε στην τάξη τους ο εικαστικός του σχολείου.


Το απόγευμα όλες οι ομάδες προσκαλούν τους γονείς σε ένα γιορτινό απόγευμα. 
Θα κάνουμε την Φρικαντέλα να αγαπήσει τα κάλαντα, θα μπούμε στο σαλόνι της Κλάρας και θα συναντήσουμε τον Καρυοθραύστη και μαζί με  ζάχαρη άχνη και πολύχρωμη τρούφα,  θα πασπαλίσουμε τα μπισκότα μας με όμορφες σκέψεις.


Λίγο αργότερα, τα παιδιά της ομάδας του νηπιαγωγείου θα κάνουν ένα πέρασμα από τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, ταξιδεύοντας μέσα από μουσικά δρώμενα.
Στη συνέχεια, θα οργανώσουν  συλλογή φαγητού που θα  παραδώσουν στην κοινωνική υπηρεσία Δήμου Αχαρνών. 
Παράλληλα η δημοσιογράφος  Ελένη  Ψυχούλη θα συνομιλήσει με τους ενήλικες καλεσμένους μας με αφορμή το βιβλίο της   «Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού» .
Το θέμα της συζήτησης θα είναι η …τελετουργία του οικογενειακού γεύματος.  

Θέμα τροφής; Διατροφής;  Ή πολλά περισσότερα;

Η διαδικασία του φαγητού  με την λογική του φιλέματος, του δώρου, της προσφοράς, του φαγητού που σε καλούν να μοιραστείς.

Θελήσαμε εκείνη τη βραδιά, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών (επαφή που έγινε μέσω της οργάνωσης  «Μπορούμε» ) , να μαζέψουμε σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά (τα οποία θα φέρουν όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν) τα οποία και θα προσφερθούν  για τη δομή του συσσιτίου, που σιτίζει 120 άτομα. 

Ανάμεσα σε όλα τα ...χριστουγεννιάτικα δρώμενα, αποχαιρετούμε τον τελευταίο μήνα της χρονιάς...στον αέρα!!
Στις 21 Δεκεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, η πρώτη εκπομπή της ομάδας του νηπιαγωγείου εκπέμπει μέσω του European School Radio.
Οι νηπιαγωγοί συντονίζουν εδώ και καιρό το σχέδιο εργασίας για το ραδιόφωνο, το οποίο εντάσσεται και στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.  Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και δείχνουν να είναι έτοιμα για ....ραδιοφωνικές πτήσεις! 

Επίσης αυτό το μήνα:


  • Οι παιδαγωγοί του σχολείου μας Ε. Καμάρα, Κ. Φώτου, Λ. Μακρή, Α. Νανάς, συμμετείχαν σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΠΑΣΙΠΣ(Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών σταθμών).    
Θέματα σεμιναρίου:1. ∆ιαταραχές συµπεριφοράς της παιδικής ηλικίας, ψυχολογώντας τα µικρά παιδιά. 2. Ψυχολογικές προσεγγίσεις του παιδικού ιχνογραφήµατος
3. Προβλήµατα συµπεριφοράς και επιθετικότητας
4. Παιχνίδια και ∆ηµιουργία στα µονοπάτια του Πολιτισµού.   • Η Κ. Πανάγου, νηπιαγωγός, συμμετέχει στον κύκλο σεμιναρίων του Ελεύθερου εργαστηρίου μουσικής παιδείας της  Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, με τίτλο "Μαθαίνοντας να ακούμε μουσική".
    Επίσης συμμετέχει στο νέο κύκλο σεμιναρίων του Net Media Lab του ΙΠΤ/Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»  με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου