Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Εκπλήξεις και ερεθίσματα

Ένα σύντομο πέρασμα απο τις δράσεις της ομάδας του βρεφικού τμήματος.

Χρόνος
Διαδοχή, τάξη και διάρκεια...


Κάθε μέρα στο σχολείο και μια ρουτίνα. Μια συνεχής ροή απο πράξεις που ενισχύουν τη σταθερότητα και διευκολύνουν το μικρό παιδί στις μεταβάσεις του.
Ο χρόνος, σύμμαχος και συνοδοιπόρος διευκολύνει τις μικρές αλλαγές.
Η διαδοχή, η τάξη και η διάρκεια, συστατικά του χρόνου, οδηγούν με ασφάλεια το μικρό παιδί στις εξερευνήσεις του και στους πειραματισμούς του.
Όλοι εμείς, φροντίζουμε απο τη μια να μην διαταράσσεται η χρονική αλληλουχία των δράσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη το παιδί, και απο την άλλη δημιουργούμε εγκαταστάσεις ηχητικές, εικαστικές κ.α .
Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, εμπεριέχονται όλοι οι παιδαγωγικοί στόχοι που θα οδηγήσουν το μικρό παιδί στη δημιουργία κινήτρου και της επιθυμίας να εμπλακεί και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Μεγάλοι θεωρητικοί,  λένε ότι δεν έχουμε να διδάξουμε τίποτε στα παιδιά μας! Αν αυτό αληθεύει, τότε είναι προτιμότερο να βάζουμε τους εαυτούς μας (γονείς και παιδαγωγοί) στη θέση του καλού παρατηρητή και εμπνευσμένου "μαέστρου" .
Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά στο χτίσιμο του κόσμου τους,  με τα δικά τους μάτια.
Πειραματίζομαι με το υλικό, το χρώμα, το σώμα
Λέξεις και εικόνες...εκπλήξεις για τα μάτια και τ' αυτιάΔοκιμάζω το υλικό

Κρύβομαι, αποκαλύπτομαι!

Χρώμα και μορφή

Υλικό και ήχος

Τάξη και ευπρέπεια. Η κ. Κορακή επισημαίνει το θέμα της οργάνωσης «και ως προς τα πρακτικά ζητήματα και ως προς τις βασικές ανάγκες του παιδιού, για να έρχεται κάθε μέρα χαρούμενο στον παιδικό σταθμό». Ακόμα, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στους παιδαγωγούς. Παρατηρήστε πώς μιλούν μεταξύ τους και πώς απευθύνονται σε άλλα παιδιά, και φυσικά σε εσάς τους ίδιους. -Στόχοι: «Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στόχοι;», σημειώνει η κ. Κορακή και εξηγεί πως σε έναν καλό παιδικό σταθμό ο στόχος δεν είναι μόνο η φροντίδα του παιδιού αλλά και της οικογένειας, η οποία πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το σημαντικό βήμα. «Ο σταθμός πρέπει αν είναι μια συνέχεια του σπιτιού και ο γονιός να αισθάνεται εμπιστοσύνη που έχει το παιδί του εκεί».

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/home/child/article/229726/idiotikoi-paidikoi-stathmoi-osa-prepei-na-gnorizete.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου