Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Οι λέξεις συναντούν την ΆνοιξηΤι σημαίνουν οι λέξεις;
Το νόημα δίνεται στις λέξεις κατά συνθήκη (συμβατικά) και καθιερώνεται στη γλώσσα με την επανάληψη.

Οι έννοιες και το περιεχόμενό τους.
Κάθε λέξη, έχει ένα νόημα. Για να φτιαχτεί η έννοια, χρειάζεται ένα σύνολο από ομοειδή αντικείμενα.
Όταν επικαλούμαστε μια έννοια, τότε ανακαλούμε λέξεις και συμβαίνουν τα παρακάτω:
  • Έρχεται στο νου μας κάποιο από τα αντικείμενα των ομοειδών αντικειμένων που συγκροτούν την έννοια (αυτό είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που σκέπτονται τα μικρά παιδιά).
  • Έρχονται στο νου μας ένα ή περισσότερα κοινά και σημαντικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν ολόκληρο το σύνολο των αντικειμένων αυτών. Τα γνωρίσματα αυτά τα ονομάζουμε κύρια γνωρίσματα της έννοιας. Το ποίημα «Άνοιξη» του Στέφανου Μπολέτση έγινε εικαστική δράση από την ομάδα του μικρού προπρονηπιακού τμήματος.


Οι λέξεις σύμβολα-φορείς νοήματος

Τα υλικά με τα οποία χτίζεται μια γλωσσική έκφραση είναι οι λέξεις. Η λέξη αποτελείται από ένα ή περισσότερα φωνήματα (φθόγγους) και γράφεται με ένα ή περισσότερα σημεία (γράμματα). Τα φωνήματα ακούγονται, τα σημεία βλέπονται. Ως φυσικές υποστάσεις οι λέξεις είναι ήχοι ή σχήματα. Πέρα όμως από αυτή, έχουν και μια άλλη ιδιότητα που τις ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη οπτική ή ακουστική παράσταση. Σημαίνουν κάτι, δηλαδή έχουν νόημα.

*Κάποια από τα παραπάνω, βασίζονται και σε σημειώσεις- του κυρίου Άρη Μαυρομμάτη, επόπτη του σχολείου μας στα μαθηματικά.Άνοιξη.
 Μια εποχή που ανακαλεί μνήμες
και λέξεις με νοήματα.

Έρωτας, αγάπη, ελπίδα προσμονή.

Λέξεις μέσα μας καλά κλεισμένες. Και  τη μαγική στιγμή που ελευθερώνονται, γίνονται ήχοι και μεταφέρονται μέσα από ηχητικά κύματα. Όπως ακριβώς μας μεταφέρει η εικόνα που περιγράφει ο Τζιάνι Ροντάρι:

«Μια πέτρα που ρίχνουμε στα νερά μιας λίμνης  προκαλεί ομόκεντρα κύματα που απλώνονται στην επιφάνεια παρασέρνοντας στην κίνηση τους το νούφαρο και το καλάμι, τη χάρτινη βαρκούλα και το δίχτυ του ψαρά.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μια λέξη που πέφτει τυχαία στο μυαλό μας, δημιουργεί κύματα. Προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων και παρασύρει στην πτώση της ήχους και εικόνες. Αναμνήσεις και αναλογίες. Σημασίες και όνειρα»

Λέξεις με νόημα,  λέξεις σε σειρά, λέξεις που ηχούν, για να φτιάξουν ένα αδιαίρετο σύνολο.
Και όταν αυτό το σύνολο ντυθεί με μουσική, τότε το αποτέλεσμα, δίνει τον ορισμό του όμορφου!
Δημιουργίες της ομάδας του προπρονηπιακού τμήματος,
 βασισμένες σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στα μέσα του Απρίλη, είχε σαν στόχο την κατανόηση από τα παιδιά της ομάδας του νηπιαγωγείου της έννοιας "Άνοιξη" μέσα από στίχους ποιητών.
Παράλληλα, όλες οι άλλες ομάδες του σχολείου, επεξεργάστηκαν ανάλογη θεματολογία και αφού έφτιαξαν εννοιολογικούς πίνακες, συνάντησαν εικόνες και λέξεις που συνδέονται με την Άνοιξη.


Έργα παιδιών που εκτέθηκαν την βραδιά της εκδήλωσης

Η βραδιά της εκδήλωσης

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Άνοιξη, στην ποίηση, στην Ανάσταση...
Περισσότερα διαβάστε εδώ

Προετοιμασίες...
Η ομάδα του προνηπιακού τμήματος υποδέχεται τους καλεσμένους


Ομάδα νηπιαγωγείου...Χαρούμενη αναμονή
 Στιγμές από την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου