Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Το δικό μας πάρκο

Από το πάρκο στην τάξη και από την τάξη στο πάρκο

Δραστηριότητες που έγιναν στην τάξη,
πριν βγούμε στο πάρκο παρέα με την Ελένη Σβορώνου

Η ομάδα του νηπιακού τμήματος του σχολείου μας, ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2013, να πραγματοποιεί ένα σχέδιο δράσης με τίτλο "Παιδί και αστικό περιβάλλον/ Η τέχνη στο δρόμο" στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας (εντάσσεται στη θεματολογία "Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την αειφορία").

Παιδαγωγοί και παιδιά πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις: 

  • Στις αρχές του προγράμματος, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κυρία Ελένη Σβορώνου και μαζί με τα παιδιά, κατέγραψαν θετικά και αρνητικά στοιχεία του πάρκου τα οποία αποτυπώσαμε μέσα από μία εικαστική (και όχι μόνο) δράση. 
  • Σημειώσαμε στόχους και επιθυμίες για το πάρκο της γειτονιάς και επισκεφτήκαμε τη Δήμαρχο της πόλης μας όπου εκφράσαμε προβληματισμούς, ερωτήματα αλλά και επιθυμίες.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε το πάρκο φιλικό προς τους κατοίκους της περιοχής αλλά και προς τα πουλιά που ζουν στην πόλη μας. Φτιάξαμε φωλιές για τα πουλιά, ενώ άνθρωποι που ασχολούνται με το περιβάλλον και την κηποτεχνία μας επισκέφτηκαν και μας ...ξενάγησαν στο πάρκο ενώ παίξαμε παιχνίδια μέσα σε αυτό. 
  • Επισκεφτήκαμε τους γείτονες μας και τους ενημερώσαμε για τη δράση μας αλλά και για όσα ονειρευόμαστε για το πάρκο. Δήλωσαν σύμμαχοί μας και χαρήκαμε πολύ. 
  • Οργανώσαμε υπαίθρια παιχνίδια και καθιερώσαμε να παίζουμε πιο συχνά στο πάρκο που έγινε πια για όλα τα παιδιά του σχολείου ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης. 
  • Στα προσεχή πλάνα μας, είναι να οργανώσουμε μια δεντροφύτευση σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου της περιοχής, να καλέσουμε τα παιδιά του δημοτικού παιδικού σταθμού που βρίσκεται κοντά μας να παίξουμε από κοινού, αλλά έχουμε και πολλές άλλες ιδέες που θα συναντήσουν την ανοιξιάτικη διάθεσή μας για τα οποία θα σας κρατάμε ενήμερους.


Η δράση καταχωρήθηκε στο πρόγραμμα της WWF "Καλύτερη ζωή"

Τα παιδιά εντοπίζουν τα άσχημα σημεία στο πάρκο.Συναντώντας τη δήμαρχο...Τα αιτήματα των παιδιών προς την δήμαρχο,
όπως τα αποτύπωσαν ζωγραφικά στο χαρτί.
Ο κύριος Παναγιώτης Γκουνίδης, δασοπόνος, κηποτέχνης, αλλά και γονέας του σχολείου μας, είχε την ευγενή καλοσύνη να συμμετέχει στη δράση μας.
Μικροί-μεγάλοι ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια στο γειτονικό μας παρκάκι
Προσκαλούμε τα πουλιά...φτιάχνουμε γι' αυτά φωλιά
"Ομορφαίνοντας τον δρόμο προς το πάρκο"
Ο κύριος Β.Θεοδωρίδης, συντονίζει το να ζωγραφίσουν τα παιδιά τον εξωτερικό τοίχο του σχολείου. 


"Το δικό μας πάρκο"-Χώρος παιχνιδιού και χαράς
για τους μικρούς κατοίκους της πόλης.
Παίζουμε σε αυτό...


"Το δικό μας πάρκο"-Στήνουμε μια μικρή μακέτα.
Σχεδιάζουμε το δικό μας πάρκο.
Παίζουμε με αυτό.


Στις 4 Μαΐου, πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη δράση στο πάρκο με καλεσμένους παιδιά που μένουν στη γειτονιά, παιδιά από άλλα σχολεία της περιοχής και  κατοίκους της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου