Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Διανυκτέρευση στο σχολείο 2014

Χτς βράδυ δν κοιμήθηκαν καθόλου τ παιδιά. 

Εχανε κλείσει να σωρ τζιτζίκια στ κουτ τν μολυβιν, 

κα τ τζιτζίκια τραγουδοσαν κάτου π᾿ τ προσκεφάλι τους 
να τραγούδι πο τ ξέραν τ παιδι π πάντα
 κα τ ξεχνοσαν μ τν λιο…

Γ.Ρίτσος-
Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού
(απόσπασμα)


Η Καραμέλα, έχει καθιερώσει εδώ και καιρό, προς το τέλος της σχολικής χρονιάς να πραγματοποιεί μία διανυκτέρευση στο σχολείο για τα παιδιά της ομάδας του νηπιαγωγείου.
Έτσι και φέτος, στα πλαίσια των δράσεων για τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, πραγματοποιήθηκε η διανυκτέρευση η οποία άφησε πίσω της υπέροχες αναμνήσεις σε όλους μας.

Από τις αρχές του Απριλίου,  στο σχολείο μας οργανώνονται δράσεις που αφορούν στη διαδικασία της μετάβασης των νηπίων στην Α΄δημοτικού.
Η θέση μας βασίζεται στη βασική αρχή που στηρίζει την ιδέα ότι για να ξεκινήσει κάτι καινούργιο είναι απαραίτητο να αξιολογήσεις το παλιό.

Τι είναι το παλιό; Και πώς  μπορεί κανείς να το κρίνει όταν το έχει αφήσει καιρό πίσω του;

Η διανυκτέρευση δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες, όπου τα παιδιά απελευθερωμένα από τη ρουτίνα της παιδαγωγικής καθημερινότητας βλέπουν το σχολικό παρελθόν να περνάει στο παρόν, σαν μια ταινία.

Η νύχτα διαδέχεται τη μέρα και αυτό λειτουργεί συμβολικά. Η μέρα αφήνει πίσω της τα καθιερωμένα-τα γνωστά,  ενώ η νύχτα φέρνει μαζί της το μη γνώριμο, τη σιωπή, το σκοτάδι που φωτίζεται από προσωπικές αναμνήσεις.
Είναι το σημείο που το παιδί συνδιαλέγεται με τον εαυτό του.

Τα παιδιά αποχαιρετούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Αναστοχάζονται και σχολιάζουν στιγμές και γεγονότα από τα κοινά τους βιώματα.
Όταν αυτό τελειώνει, τότε συναισθηματικά φορτισμένα, ανταλλάσσουν ευχές,  υποσχέσεις και μαρτυρίες, που θα τα συντροφεύουν σε αυτό που έρχεται.

Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να βάλει σε λέξεις αυτό που νιώθει, τότε κουβαλάει μέσα του τη σοφία που θα τον βοηθήσει να αποχαιρετήσει το παλιό και να καλωσορίσει το νέο.  


"Ο Ραφτάκος των λέξεων", το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου που αγάπησε πολύ η ομάδα του νηπιαγωγείου, εμψύχωσαν η Εύα Νικηφόρου, Ηθοποιός- Κουκλοπαίχτρια & ο Βασίλης Καβουρίδης, εικαστικός.
Βραδιάζοντας, τα παιδιά παρακολούθησαν μια ταινία στο αυτοσχέδιο θερινό σινεμά που φτιάξαμε στην ταράτσα του σχολείου και στη συνέχεια η ομάδα συναντήθηκε στο γειτονικό παρκάκι. Εκεί, τα παιδιά μοιράστηκαν αναμνήσεις και ευχές.
Στη συνέχεια..."καληνύχτα και όνειρα γλυκά"!

Ήρθε το Σάββατο και αρχίσαμε τις ετοιμασίες για να χαρούμε παρέα το ηλιόλουστο πρωινό.


Πρωινό στο ταρατσάκι


Βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου για να δούμε την πόλη από ψηλά

Το 3ο σώμα αεροπροσκόπων Ν. Φιλαδέλφειας, βρέθηκε για άλλη μια φορά κοντά μας. Τα παιδιά ...αποχαιρέτησαν τη διανυκτέρευσή τους με πολλά παιχνίδια."Είν’ ένας κρίκος γερός, δυνατός
όπως ο κύκλος απόψε αυτός που μας ενώνει σε νέα ζωή..."


Γεμάτα αυτοπεποίθηση, διάθεση για αυτονομία και όμορφες αναμνήσεις,
τα παιδιά μας έτοιμα πια , προχωρούν.Και του χρόνου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου