Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Αειφορία και σχολείο

Σ’ αὐτὸ τὸν κόσµο, ποὺ ὁλοένα στενεύει,
ὁ καθένας µας χρειάζεται... ὅλους τούς ἄλλους.
Πρέπει ν’ ἀναζητήσουµε τὸν ἄνθρωπο,
ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται.
Γ.ΣεφέρηςΤο σχολείο μας , αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που αλλάζει, και καθώς αλλάζει μας επηρεάζει  άμεσα ή έμμεσα .
Οι πολιτικές, κοινωνικές και ατομικές μεταβάσεις στέλνουν μηνύματα τα οποία καλούμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε.
Η παιδαγωγική οφείλει να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτό.

Επιθυμία μας είναι να είμαστε εκείνο το σχολείο που οραματίζεται μια κοινότητα που λαμβάνει σοβαρά τις ανάγκες των μελών της.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εντάξουμε στις δράσεις μας έννοιες, αξίες και στόχους με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για το καλό όλων μας.
Η αειφορία -ως στάση και θέση ζωής-είναι η φιλοσοφία που μας ταιριάζει.Μια λέξη πολυχρησιμοποιημένη που δυστυχώς συχνά στη πράξη αποκόβεται από το στόχο της.

Ταμπλό του ομίλου μαγειρικής του σχολείου.
Η γη, τα προϊόντα της

και η εμπλοκή τους στη ζωή μας.
"το αγαπημένο μου φαγητό και που απολαμβάνω να το τρώω"

Επιθυμούμε , λέξεις που μεταφέρουν σημαντικά νοήματα, να τις ενισχύουμε. Γιατί  με τους θησαυρούς που αποκαλύπτουν, συνδεόμαστε με την εξελικτική πορεία του ανθρώπου στο χρόνο και στο χώρο.

Στην καθημερινή σχολική ζωή, η αειφορία δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδοσυνεργατικό.


Η ομάδα του προνηπίου επιθυμεί, οργανώνει
και πραγματοποιεί εκδρομή-επίσκεψη στην ελιά του Πεισίστρατου 
Ο Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο Καραμέλα σε  συνέχεια δράσεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη σχολική χρονιά συνεχίζει και φέτος ένα ταξίδι εμπειριών για τα παιδιά και τους.. .μεγάλους του σχολείου (παιδαγωγούς & γονείς).
Σε συνεργασία με το Eco Κτήμα και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ θα αναπτυχθούν καινοτόμες δράσεις βιωματικού, επαυξημένου χαρακτήρα στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Τα παιδιά, μαζί με τους παιδαγωγούς του σχολείου και συνεργάτες του Eco Κτήμα, εισάγονται βιωματικά σε θεματολογία που αφορά στην "ανακύκλωση" και δημιουργούν ένα σχολικό κήπο.
Ως χώρος φύτευσης χρησιμοποιείται ένα μέσο, το οποίο θα ήταν διαφορετικά ένας ρύπος. Το «βαρελάκι» φύλαξης της πνευστής σωσίβιας σχεδίας πλοίων όταν απορριφθεί επιβαρύνει με μεγάλο όγκο ρύπων το περιβάλλον.  Αυτό λοιπόν το «βαρελάκι» που δεν ανακυκλώνεται, γίνεται μιας πρώτης τάξης ζαρντινιέρα !


Πρώτα τοποθετούνται πέτρες για να στραγγίζει το νερό.
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, γονείς και παιδιά θα επισκεφτούμε το Eco Κτήμα, και όλοι μαζί θα φροντίσουμε ένα περιβόλι. Εκεί έχουν ήδη τοποθετηθεί κάποια φυτά(όπως λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια...)την ίδια περίοδο με αυτά που βάλαμε στις βάρκες-ζαρντινιέρες του σχολείου . Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της χρονιάς να γίνουν συγκρίσεις ώστε να δούμε τις διαφορές που θα υπάρξουν αφού βρίσκονται σε διαφορετικές συνθήκες και επιδρά διαφορετικό μικροκλίμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου