Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο πειρατής Περπερούα στην Καραμέλα


Αυτές τις ημέρες, ο πειρατής Περπερούα, ακολούθησε ένα άστρο…
που στο σχολείο μας τον οδήγησε, και βοήθεια ζήτησε για να μπει σε στοιχειωμένο κάστρο.
Το μυστικό για να διώξουμε το φόβο μακριά και να περάσουμε ωραία
Είναι την αποστολή να  κάνουμε… παρέα!
Είτε είσαι μικρός ή μεγάλος, είτε του Περπερούα ο Παπαγάλος, πρέπει το δικό σου κάστρο να στήσεις και ένα δύσκολο γρίφο να λύσεις.

Με καρέκλες, σεντόνια ή μαξιλάρια, ή ότι παράξενο αντικείμενο έχετε στις αποθήκες και στα πατάρια, φτιάξτε το δικό σας στο σπίτι καστράκι και παρέα με τα παιδιά σας συνθέστε ένα γρίφο ή ένα στιχάκι.


"Ο πειρατής Περπερούα και το στοιχειωμένο κάστρο" , το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μπίζη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη ήταν (και είναι) το βιβλίο που έδωσε αφορμή και έμπνευση για να πραγματοποιήσουμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κάποια τμήματα του σχολείου μας.
Κάστρα στο σχολείο
Μόλις ξεκίνησε η περίοδος της Αποκριάς, στις τάξεις στήθηκαν .. κάστρα.
Η ιστορία, αλλά και άλλες ιστορίες του ήρωα, διαβάστηκαν, και έδωσαν αφορμές για μεταμορφώσεις στους χώρους αλλά και στη διάθεση μας.
Ο Σαρδάμ, ο παπαγάλος του Περπερούα έδωσε αφορμές για γλωσσικά παιχνίδια. Η πρόθεση του ήρωα να μπει στο στοιχειωμένο κάστρο ήρθε να μπλέξει με αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε παιδιά μεικτών ηλικιών, αλλά και σε γονείς και παιδιά.

Κάστρα στο σπίτι
Η οδηγία που δόθηκε ήταν να ... δημιουργηθούν αυτοσχέδια κάστρα σε κάθε σπίτι, και οι γονείς μαζί με τα παιδιά να δημιουργήσουν μυστικές λέξεις-γρίφους . Στη συνέχεια, τα παιδιά έφεραν τα κάστρα τους σε φωτογραφία στο σχολείο και τα συνέδεσαν με αυτά που είχαν δημιουργήσει ομαδικά.

Όταν στη θέση του ενός χεριού σου υπάρχει ένας γάντζος
πώς χρησιμοποιείς το άλλο χέρι;
-Παιχνίδια αισθήσεων-
Στις ομάδες των προπρονηπιακών τμημάτων, το θέμα που επεξεργάζονταν ήταν οι αισθήσεις. Ένας πειρατής φάνηκε ιδανικός "βοηθός" για να συμμετέχει στις δράσεις τους. Με ένα μάτι καλυμμένο και αντί για το ένα χέρι γάντζος. Τα παιδιά  έκαναν ασκήσεις όρασης, έπαιξαν χρησιμοποιώντας το ένα τους μόνο χέρι. Ο πειρατής έβαζε στα παιδιά συνεχώς δοκιμασίες τις οποίες καλούνταν να ξεπεράσουν. Και όχι μόνο αυτό, για να φτιάξουν το πηδάλιο του καραβιού, επιστρατεύτηκαν και μαθηματικές λογικές.
Φτιάχνουμε το πηδάλιο του πειρατή
Στη συνέχεια προσκαλέσαμε στο σχολείο την... ειδικό! Εκείνη που γνωρίζει τα πάντα για τον Περπερούα. Την συγγραφέα των βιβλίων έτσι ώστε να μας δώσει όποια πληροφορία χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τα παιχνίδια μας με τον ήρωα.


Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μπίζη ήρθε λοιπόν στο σχολείο μας και αφού αφηγήθηκε στα παιδιά άλλη μια περιπέτεια του πειρατή, άκουσε τους γρίφους μας και είδε τα κάστρα μας και μας χάρισε την χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Περπερούα "Ο πειρατής Περπερούα και τα κάλαντα".

Οι δράσεις συνεχίζονται και  όλοι μας περιμένουμε ανυπόμονα το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού που θα στηθεί. Όπως και ο ήρωας στο βιβλίο, έτσι κι εμείς θα αναζητήσουμε έναν "αμύθητο θησαυρό" . Όλοι μαζί.
Μια περιπλάνηση που ποιος ξέρει σε ποια νέα μονοπάτια θα μας οδηγήσει...


Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο, με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου