Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ

ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ

 Σκιάς όναρ άνθρωπος (μτφρ: ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς) / Πίνδαρος
Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, ο άνθρωπος ασχολήθηκε με το φως και τη σκιά. Ο Πλάτων στην «Πολιτεία» περιγράφει το μύθο του σπηλαίου.(http://caramelakids.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82)


Οι σκιές είναι απόδειξη πως υπάρχει φως. Φως και σκιά - σκιά και φως.Τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη ασχολήθηκε με το φως και τη σκιά είτε για να τα εξηγήσει είτε για να εκφράσει τα ερωτήματά του αντίστοιχα.

Ποίηση είναι ένας αντίλαλος που ζητάει από μια σκιά να χορέψουν
(Carl Sandburg, 1878-1967)

Όλα τα αριστουργήματα της τέχνης περιέχουν φως και σκιά.

Μια ευτυχισμένη ζωή δεν είναι αυτή που είναι γεμάτη μόνο με ήλιο, αλλά αυτή που χρησιμοποιεί τόσο το φως όσο και τη σκιά για να δημιουργήσει ομορφιά
(Billy Graham)
 

Κάθε σκιά κρύβει μια ιδέα γιατί έχει σχήμα, μέγεθος και όγκο. Στο παιχνίδι με τη σκιά δεν αποτυπώνεται η τρίτη διάσταση. Το παιδί προβάλλει ότι επιθυμεί. Δημιουργεί μέσω της φαντασίας του εικόνες, ιδιότητες και χαρακτηριστικά.Μια σκηνή θεάτρου υποδέχεται πολλές δέσμες φωτός και τότε ο μικρός μας ήρωας πλάθει την ιστορία του.Βάζει αυτοκίνητα, δένδρα, παιδιά και χρώμα!

Και μετά την ιστορία του, το βλέμμα του επικεντρώνεται στο πρόσωπό του. Του δίνει κίνηση, ζωντάνια και ένταση.Με αυτό το παιχνίδι κάνει το ασύνδετο να συνδέεται. Το αποσπασματικό να έχει συνέπεια και συνοχή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τρισδιάστατου και δισδιάστατου κόσμου, του έχει επιτρέψει να ταξιδεύει ελεύθερα από το πραγματικό στο φανταστικό 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου