Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ομάδα προνηπίων: "Η αποτύπωση του ανθρώπινου σώματος μέσα από την τέχνη"Οι πέντε κανόνες της τέχνης: τάξη, ισορροπία, ενότητα, αντίθεση, αρμονία

(κανόνας Αισθητικής)

Από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος έβρισκε ποικίλους τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Από τη ζωγραφική μέχρι τη γλυπτική αλλά και την τέχνη της μουσικής και της λογοτεχνίας, το σώμα έχει περίοπτη θέση στη δημιουργική έκφραση σχεδόν σ’ όλους τους πολιτισμούς.

Παλαιολιθική εποχή (30.000 - 10.000 π.Χ.)

Τα πρώτα δείγματα της ανθρώπινης τέχνης χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή (περίπου 30.000 π.Χ.) με ευρήματα που αποδεικνύουν πως ο Homo Sapiens σχεδίαζε πάνω σε βράχους και κατασκεύαζε αντικείμενα. Η τέχνη στην προϊστορία βρίσκεται στην υπηρεσία της ζωής και ως τέτοια είναι γεμάτη με τη φρεσκάδα και τη δύναμη που έχει η ίδια η ζωή.

 
                      Υλικό για επεξεργασία πριν την κατασκευή

                                              
Υλικό για επεξεργασία πριν την κατασκευή

Ο πηλός ήταν το πρώτο υλικό κατασκευής των κεραμικών αντικειμένων και γι’ αυτό πήλινα είναι πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Τα κυριότερα είναι τα αγγεία ή τα όστρακα τα οποία κατασκευάζονταν από χώμα, νερό, φωτιά και αέρα.

        
                              Χαρακτική σε πηλό                                                                Δημιουργώντας πήλινες φιγούρες


Αίγυπτος (3.000 - 500 π. Χ.)

Η αρχαία αιγυπτιακή τέχνη ξεχώρισε μέσα από τα σπουδαία επιτεύγματά της στη γλυπτική, στη μνημειακή αρχιτεκτονική και στη ζωγραφική. Η αιγυπτιακή γλυπτική διαμορφώθηκε για την απεικόνιση σημαντικών θεοτήτων, Φαραώ ή βασιλιάδων με σκοπό να τους αποδοθεί η αιώνια ζωή.

        
             Υλικό επεξεργασίας                                                                                               Υλικό επεξεργασίαςΤα παιδιά έλαβαν ένα μήνυμα δίγλωσσο, γραμμένο στα ελληνικά και στα ιερογλυφικά, που τους προσκαλούσε να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της.

Το ταξίδι ήταν μεγάλο αλλά η επιθυμία τους πολύ δυνατή και έτσι έφτασαν στο παλάτι του Φαραώ Τουταγχαμών.
Εκεί τους υποδέχθηκαν με τιμές και λαμπρότητα...Έστρωσαν τραπέζι με φαγητά από την παραδοσιακή τους κουζίνα...                                           

Και αφού δοκίμασαν νέες γεύσεις και απόλαυσαν τη φιλοξενία συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό τον επόμενο πολιτισμό.Κυκλαδικός πολιτισμός (2.200 - 1.100 π. Χ.)

Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε περίπου στο 3.000 π.Χ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου ονομάζεται Αιγαιακός πολιτισμός. Ανάλογα με την περιοχή που αναπτύχθηκε ο πολιτισμός αυτός ονομάστηκε αντίστοιχα Κυκλαδικός, Κρητικός, Μινωικός ή Μυκηναϊκός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα παρουσιάζουν τα Κυκλαδικά ειδώλια που αποτελούν τα σημαντικότερα δείγματα της τέχνης αυτού του πολιτισμού.

                                    

                    Υλικό επεξεργασίας                                                                                                         Υλικό επεξεργασίας


 
                                                        Τα παιδιά μιμούνται τα ειδώλια

Τα Κυκλαδικά ειδώλια ήταν αφιερώματα σε νεκρούς και είχαν σμιλευτεί σε μάρμαρο. Ένα υλικό το οποίο χαρίζει σε αυτά τα γλυπτά μια ιδιαίτερη ομορφιά και λιτότητα. Από ίχνη που βρέθηκαν στα γλυπτά φαίνεται να υπήρξε προσπάθεια απόδοσης των χαρακτηριστικών του προσώπου. Τα Κυκλαδικά ειδώλια απεικονίζουν γυναικείες όρθιες μορφές και ανδρικές που συνήθως είναι καθιστές.


\
Μοντέρνα τέχνη (τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1970)

Με τον όρο Μοντέρνα τέχνη αναφερόμαστε κυρίως στην καλλιτεχνική παραγωγή που παρατηρήθηκε από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1970. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος σύγχρονη τέχνη, ωστόσο δηλώνει περισσότερο την πλέον πρόσφατη καλλιτεχνική παραγωγή.


                                                                     

           Υλικό επεξεργασίας                                                          Υλικό επεξεργασίας                                          Υλικό επεξεργασίας

                                                                      
Τα παιδιά πειραματίστηκαν πάνω σε έργα του κορυφαίου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο και έπαιξαν με το παιχνίδι "Roll a Picasso".


Ρίχνοντας το ζάρι ζωγράφιζαν το αντίστοιχο σημείο του προσώπου στο στυλ του Πικάσο. Μετά από τέσσερις ζαριές η μορφή είχε ολοκληρωθεί.


    
Από το προσχέδιο στην κατασκευή και στα χαρακτηριστικά της μορφής

         
 

          Το κουτί της τέχνης είναι έτοιμο! Κάθε πλευρά και ένας πολιτισμός.

                                


                    


Και επιστρέφοντας στον Πάμπλο Πικάσο
Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια.


Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου