Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Της Γης μας το ψωμί.

Της Γης μας το ψωμί


ΜΕΡΟΣ  Α΄
Το ψωμί ως πρώτη τροφή αποτέλεσε κοινή συνήθεια των ανθρώπων μέσα στους αιώνες όπου και να τους συναντούσες. Ανάλογα με τα προϊόντα του κάθε τόπου, την ιστορία, τις κοινωνικές και τις θρησκευτικές τους θέσεις, αλλά και τις ανάγκες τους εξελίχθηκε και η ιστορία του ψωμιού. 

Αρχικά η παρασκευή του ψωμιού ήταν οικιακή υπόθεση, δουλειά της νοικοκυράς για να καλύψει της ανάγκες της οικογένειας.   Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τη σωστή διατροφή των παιδιών.. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής που χαρίζει ευεξία, ζωντάνια, καλή υγεία και μακροζωία.  

Το σχολείο μας κάνει μια προσπάθεια ενημέρωσης τόσο  των παιδιών όσο και των γονιών,  σε θέματα που αφορούν τη  διατροφή. Επιθυμία μας να προτρέψουμε τους μικρούς μας φίλους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να δοκιμάσουν νέες μα ταυτόχρονα ξεχασμένες  γεύσεις, ζυμώνοντας και επαναφέροντας τη μνήμη γύρω από ένα τραπέζι.
Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού ξεκινάμε με το ‘’ευλογημένο’’ ψωμί…Στον κόσμο του ψωμιού τη διαφορά την κάνει το αλεύρι και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο είναι επεξεργασμένο, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών του.
Οι θρεπτικές ουσίες που μας δίνει το ψωμί είναι:

• Η κυτταρίνη (υδατάνθρακας): απαραίτητη για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
• Το άμυλο (υδατάνθρακας): προσδίδει ενέργεια στον οργανισμό και αποτελεί τη μοναδική τροφή του εγκεφάλου.
• Η γλουτένη (πρωτεΐνη): βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
• Η βιταμίνη Ε: ωφέλιμη για την αντιοξειδωτική δράση της.
• Η βιταμίνες Β1 και Β2: υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των ματιών.

• Το μαγνήσιο (μέταλλο): με αντικαταθλιπτική δράση.
• Οι φυτικές ίνες: προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αποβάλουν τη χοληστερίνη και μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερίνη. Συντελούν στον κορεσμό του στόμαχου, την καλή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.

 Καταναλώνοντας λοιπόν καθημερινά λογικές ποσότητες και ποικιλία ψωμιού, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τροφές, μπορούμε να έχουμε τον οργανισμού μας «γεμάτο» με όλα τα θρεπτικά συστατικά .Συνταξιδιώτης μας σ’ αυτό το μονοπάτι της παρασκευής του ψωμιού, ήταν ο κύριος Σπύρος Δημόπουλος.

Αυτός «ο γλύπτης» του ψωμιού επισκέφθηκε το χώρο του σχολείου  και συζήτησε με τα παιδιά τη διαδικασία του ζυμώματος. Από το σπόρο στο σιτάρι, από τις αναλογίες στη ζύμωση , από το ψήσιμο στο τραπέζι,  ήταν  κάποια από τα θέματα που αναφέρθηκαν εκείνη την ημέρα.Έναυσμα για τους  παιδαγωγούς αποτέλεσε το  λαϊκό παραμύθι " Το πιο γλυκό ψωμί", το οποίο αφηγήθηκαν στα παιδιά μέσα από διαδραστική αφήγηση  και στην συνέχεια ακολούθησαν  διαδραστικά παιχνίδια εμπνευσμένα  από τη λαογραφία και τον κόσμο των παραμυθιών. 

Διαδραστική αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού των μικρών ηλικιών (2-4).

       

 Διαδραστική αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού των μεγάλων ηλικιών (4-5).
Ύστερα από τη διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά μαζί με τον συνοδοιπόρο 
του ταξιδιού τους, τον κύριο Σπύρο Δημόπουλο, πειραματίστηκαν με το αλεύρι και ζύμωσαν διαφορετικά είδη ψωμιών.

Στο τέλος μοιράστηκαν στα παιδιά δύο χάρτινες συσκευασίες. Η πρώτη χάρτινη συσκευασία περιείχε μικρές ποσότητες από τα υλικά που είχαν  χρησιμοποιήσει κατά την παρασκευή του ψωμιού...

... η δεύτερη χάρτινη συσκευασία περιείχε  ένα δείγμα από το ψωμί που είχαν ζυμώσει τα παιδιά μαζί με τον κύριο Δημόπουλο.
Τα παιδιά κατάλαβαν ότι το ψωμί δεν το βρίσκουμε έτοιμο πάνω στο τραπέζι. Μέσω της ιστορικής αναδρομής που έκαναν έζησαν όλη τη διαδικασία, από το σπόρο στο σιτάρι, από το σιτάρι στη ζύμωση, από τη ζύμωση στο τραπέζι μας...

Το ψωμί

Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φρατζόλαζεστό ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανόένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίριέκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρωόμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος και αυτή

μ’ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζεκομμάτια γνήσιο  ουρανό κι όλοι τώρα τρέχαν σ’ αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμίόλοι τρέχανε στο μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό

Ας μη το κρύβουμεδιψάμε για ουρανό!
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ- ΤΟ ΨΩΜΙ


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου