Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Ένα ταξίδι μυθικό, Μινωικός Πολιτισμός, Β' μέρος.

έΝα ΤαΞίΔ ι «μΥθιΚό» ...
(B' Μέρος)

Τμήμα προνηπιακό
Παιδαγωγοί: Άχμεντ Σάρα
                       Μακρή Λίτσα

                        Νανάς  Αντώνης
Επιστημονικός σύμβουλος παιδαγωγικού έργου: Μαυρομάτης Άρης
Λοιποί συνεργάτεςΜαραντίδου Χαρά, Μαυράκης Νίκος
   2ο κομμάτι : Αμάλθεια          


      Η Αμάλθεια ήταν η τροφός του Δία στο Ιδαίο Άντρο, όπου τον είχε κρύψει η μητέρα του η Ρέα για να γλυτώσει από τον πατέρα του, Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του. Άλλοτε περιγράφεται ως νύμφη Υάδα και άλλοτε ως κατσίκα, από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι. Μια μέρα, όπως η Αμάλθεια έπαιζε με το μικρό Δία, αυτός κατά λάθος της έσπασε το κέρατο. Για να μη στεναχωριέται η Αμάλθεια και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Δίας έκανε το σπασμένο κέρατο να είναι πάντα γεμάτο με ό,τι ήθελε ο κάτοχός του.

2η ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Γέμισε το σπασμένο κέρατο της Αμάλθειας με ό,τι θέλει κάθε φορά ο κάτοχός του...


Tο κέρας της Αμάλθειας κατά το μύθο, συμβόλιζε την αφθονία και την τροφή.
Πού όμως τις βρίσκουμε;
Το φυτώριο του σχολείου είναι ένα δείγμα μικρής κλίμακας καλλιεργήσιμης γης.

Καλλιέργεια σπόρων και συγκομιδή από το φυτώριο του σχολείου. 
 Επίσκεψη των παιδιών στο Κέντρο Γης

Οι παιδαγωγοί οργάνωσαν μια σκυταλοδρομία οπωρικών για να μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν να ταξινομούν τους σπόρους.Να βάλουμε τα άσπρα φασόλια μαζί .


 

Τα μαύρα μαζί και τα στρογγυλά μαζί.
Τα μαύρα φασόλια είναι άσπρα από μέσα.

Αν τους βγάλουμε την πέτσα μπορούμε να τα βάλουμε  στα άσπρα              3ο κομμάτι : ΚουρήτεςΟι Κουρήτες δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του Δία σαν μωρό. Οι Κουρήτες, λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης και δημιούργησαν το πρώτο πολιτισμό στο νησί. Σύμφωνα με τους μύθους οι Κουρήτες ήταν υπεύθυνοι για κάθε είδους ανακάλυψη της εποχής εκείνης και βοήθησαν στην οργάνωση της κοινωνικής ζωής στην Κρήτη.
      Οι Κουρήτες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη γέννηση και στην ανατροφή του Δία, του Μεγαλύτερου από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Όταν ήρθε η ώρα η Ρέα να γεννήσει διάλεξε μία σπηλιά στην Κρήτη και ζήτησε βοήθεια από τους ντόπιους Κουρήτες.
      Οι Κουρήτες φυλούσαν την είσοδο της σπηλιάς ώστε να μην πλησιάσει κανείς και μόλις γεννήθηκε το θείο βρέφος, ο Δίας, ανάλαβαν να τον προσέχουν μέχρι να μεγαλώσει. Άγρυπνοι φρουροί, οι Κουρήτες, όταν το μωρό έκλαιγε χτυπούσαν δυνατά τα πόδια τους στη γη χορεύοντας ή σε άλλη παραλλαγή χτυπούσαν τύμπανα και τις μεταλλικές ασπίδες τους ώστε με τον θόρυβο που έκαναν να καλύψουν το κλάμα. Ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία, είχε πάρει έναν χρησμό ότι ένα παιδί του θα του έπαιρνε την εξουσία γι’ αυτό δεν έπρεπε να καταλάβει ότι ο Δίας ήταν ζωντανός, αλλιώς το θεϊκό μωρό κινδύνευε.

      Οι Κουρήτες λέει ο μύθος ότι ήταν οι ιδρυτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα πέντε αδέρφια σε μία εξόρμησή τους στα δάση της Πελοποννήσου θέλησαν κάποια στιγμή να ξαποστάσουν. Για να διασκεδάσουν έκαναν αγώνα δρόμου μεταξύ τους. Νικητής αναδείχθηκε ο Πανιώνιος και ο Ιδαίος Ηρακλής (ένας από τους Κουρήτες, όχι ο Ηρακλής με τους 12 άθλους) για τη νίκη του τον στεφάνωσε με κλαδιά αγριελιάς, την οποία υποτίθεται είχε εισάγει ο ίδιος από το βορρά.

3η ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Οι Κουρήτες μάθαιναν να είναι δυνατοί για να μην πλησιάζει κανείς το θείο βρέφος.


Η γέννηση των Κουρητών. Οι παιδαγωγοί διοργάνωσαν αγώνες ίδιους με τους αγώνες των Κουρητών.

Στιγμιότυπα από τους αγώνες των Κουρητών...
                                                  
Αγώνες άλμα εις μήκος.

4ο κομμάτι : ΤάλωςΟ Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Ο Πλάτων τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ροδάμανθυ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στο γιο της Μίνωα.  Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.
     Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσονας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε ιχώρ, θανατώνοντάς τον.

4η ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Τα Γιγάντια βήματα και το ξύπνημα του Τάλου.

Στιγμιότυπα από τα γιγάντια βήματα των παιδιών...


   Το ξύπνημα του Τάλου.

Τα επιδαπέδια παιχνίδια συνεχίστηκαν..Οι παιδαγωγοί κατασκεύασαν με τα παιδιά  ένα σύγχρονο ρομπότ " Bee -bot"...


Ρίξε το ζάρι, μέτρα τα βήματα και προγραμμάτισε το μελισσάκι να ρίξει το playmobil...5ο κομμάτι : Κνωσός
    


Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού (ή Κνωσσού), σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Αγγλος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) και που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.
5η ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Τα παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν μέσα από την βιβλιογραφία πληροφορίες για την ανασκαφή του ανακτόρου της Κνωσού...Οι παιδαγωγοί σχεδίασαν ένα διαδραστικό παιχνίδι και έτσι έφεραν το παλάτι της Κνωσού .. στην τάξη για να μπορέσουν τα παιδιά να το εξερευνήσουν και από κοντά...
6ο κομμάτι : Μίνωας και Μινώταυρος
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Μινώταυρος ήταν ένα σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Πέρα από την περιγραφική αυτή ονομασία του, το όνομα του Μινώταυρου ήταν Αστερίων. Κάποιες φορές αναπαρίσταται ακόμα ως ταύρος με κορμό ανθρώπου, σε αντιστοιχία με τον Κένταυρο. Κατοικούσε στο Λαβύρινθο, κτίσμα που φτιάχτηκε από το Δαίδαλο κατόπιν εντολής του βασιλιά της ΚρήτηςΜίνωα. Ο Μινώταυρος σκοτώθηκε από τον Θησέα.

6η ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν λαβύρινθους με το σώμα τους για να μπορέσουν να καταλάβουν το λαβύρινθο που ζούσε ο Μινώταυρος...
Τέλος τα παιδιά αφού πραγματοποίησαν όλες τις αποστολές τους επιτυχώς , πήραν όλα τα κομμάτια και κατάφεραν να φτιάξουν και πάλι το δίσκο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου