Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Καλώς ήρθες Άνοιξη!Ανοιξη
αναταση


ανα(σ)ταση


Την Άνοιξη  "ανοίγουμε το βήμα μας στο πράσινο" αφήνοντας πίσω μας την παύση του χειμώνα. 
Η φύση διδάσκει στον άνθρωπο την αξία της εναλλαγής. 
Η  προσωρινή  αναστολή της παύσης ( Χειμώνας) δίνει τη θέση της στο " ξύπνημα" της φύσης (Άνοιξη).

Από το παράθυρο του σχολείου.
Από τον κήπο του σχολείου.


Οι άνθρωποι γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης με ανάταση…
Βλέπουν τη φύση να γιορτάζει και  νοιώθουν να πλημμυρίζουν από τη διάθεση να μοιραστούν αυτή τη χαρά και με άλλους ανθρώπους…
 Κάθε συνάντηση και μια αγκαλιά , κάθε αγκαλιά και ένας χορός , κάθε χορός και ένα άγγιγμα..
Οι άνθρωποι συναντώνται για να αγγιχθούν για να παραμείνουν ζεστές οι καρδιές τους.Ομάδα Νηπιαγωγείου.Και έτσι το άνοιγμα για το νέο, ανοίγει δρόμους προς αυτό που κανείς επιθυμεί να γνωρίσει…

Γιατί σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη: « Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις».

Σάντρο Μποττιτσέλλι,.Επεξεργασία του πίνακα από την ομάδα του Νηπιαγωγείου..
Η τέχνη έχει υμνήσει και έχει φανερώσει με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει "τα καλά" της Άνοιξης... Και καθώς ο χρόνος κυλά , ο άνθρωπος γίνεται γίγαντας καθώς γεμίζει την εργαλειοθήκη του με τους θησαυρούς της τέχνης αλλά και της παράδοσης του τόπου του.

Γιατί  δεν υπάρχει Άνοιξη χωρίς τα γεγονότα της επανάστασης..Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επεξεργάστηκαν το ιστορικό γεγονός μέσα από την παρουσίαση έργων τέχνης και λογοτεχνικών κειμένων.


Η αξιοποίηση των δύο αυτών εργαλείων βοήθησε τα παιδιά να συνδεθούν με το ιστορικό γεγονός. Η παρουσίαση εστίασε στις έννοιες της ελευθερίας και του θάρρους.

Τα παιδιά καθώς επεξεργαζόμασταν τις έννοιες της ελευθερίας και του θάρρους άρχισαν να μιλούν  για φόβους και «προσωπικά» ανοίγματα. Ένιωσαν ιδιαίτερα τον δεσμό της ομάδας και θέλησαν να δώσουν τον δικό τους όρκο.

Τα παιδιά αφού επεξεργάστηκαν αποσπάσματα από τα Θούριο  του Ρήγα και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους  του Σολωμού έδωσαν τον δικό τους  ορισμό στις έννοιες του θάρρους και της ελευθερίας.


Ναυμαχία-Παιχνίδι.
Κατασκευή με πηλό.

Απο την επανασταση στην ανασταση και απο εκει στην αναταση.
Την ιστορία ενός τόπου αποτελούν  τα γεγονότα και οι παραδόσεις. Οι παραδόσεις με το πέρασμα του χρόνου γίνονται έθιμα . Ακολουθώντας τα γινόμαστε μέρος και συμμέτοχοι της ιστορίας του τόπου μας. Αυτή η θέση έχει το "βάρος" του χρέους της συνέχειας...

Συμμεριζόμαστε  το χρέος  της συνέχειας και σας παραδίδουμε έναν χρήσιμο οδηγό ταξιδιού με τίτλο: " Πάσχα στην Ελλάδα"., από το πρακτορείο " Karamela travels".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου