Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Τέρατα εν δράσει...

Τέρατα εν δράσει...


Από πάντα η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με την περίοδο που τα παιδιά διαπραγματεύονται έννοιες όπως (μεγάλος-μικρός, δίκαιο – άδικο, καλός- κακός). Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας αυτών των εννοιών προκαλούνται συναισθήματα όπως  ένταση και φόβος. Αυτή η εσωτερική συγκίνηση που παίρνουν καθώς φαίνεται καθαρά ,καθώς εκείνα με όχημα τη φαντασία τους  κατασκευάζουν πλάσματα και καταστάσεις που τους προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα . 
Από τη μια μεριά φοβούνται , από την άλλη παλεύουν με τους φόβους τους. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση για το τι θα επικρατήσει τελικά , αν δηλαδή ο φόβος γίνει φοβία ή εάν ο φόβος ξεπεραστεί μέσα από τη επεξεργασία του είναι ατομική ευθύνη του κάθε παιδιού.Αυτή η περίοδος και οι ευκαιρίες που του δίνονται για να λεκτικοποιήσει αυτό που εσωτερικά του συμβαίνει αποτελούν τις  πιο γόνιμες και δημιουργικές φάσεις του παιδιού.
Η θεματική με τίτλο «Τέρατα εν δράσει» ξεκίνησε το έτος 2015-2016 όπου τα παιδιά μαζί με τους παιδαγωγούς και τον εικαστικό του σχολείου μας Βαγγέλη Θεοδωρίδη δημιούργησαν  εικονικά τέρατα με τη χρήση του προγράμματος video art . Το project  ολοκληρώθηκε το 2016-2017!
Τέρατα …μια ιστορία παλιά!
(2015-2016)
Η συνεργασία του μικρού παιδιού με τον καλλιτέχνη ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία, Καθώς τα παιδιά έχτιζαν με το λόγο τους  και περιέγραφαν το τέρας τους, ο εικαστικός έβαζε χρώμα και σχήμα δίνοντας όγκο και μορφή.

Πατώντας στον συγκεκριμένο σύνδεσμό θα μεταφερθείτε αυτόματα στο κανάλι του σχολείου στο youtube και θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τα στάδια εξέλιξης σε ένα από τα τέρατα των παιδιών!

https://www.youtube.com/watch?v=SDPkOF-Dyrw


Έχει δυο κοιλιές για να μπορεί να τρώει πολύ φαγητό και να είναι δυνατός. Του αρέσει να τρώει καβούρια. Έχει 5 μάτια, φοράει ένα καπέλο για να ξεγελάει τους ανθρώπους και να νομίζουν ότι είναι και αυτός άνθρωπος. Το κάνει αυτό για νη μην τον βλέπουν οι άνθρωποι γιατί είναι πολύ κακό τέρας.
ΑλέξηςΤο τέρας μου είναι αγόρι και βγάζει φωτιές από το στόμα και καίει τους ανθρώπους . Τους βάζει στη σπηλιά του, τους καθαρίζει στη βρύση κατι μετά τους τρώει. Το τέρας μου είναι μαύρο με κίτρινα μαλλιά, Έχει και μια ουρά μεγάλη. Όποιος άνθρωπος είναι κακός σαν το τέρας αυτό, του δίνει την ουρά του για να τον βοηθήσει να κατέβει στη σπηλιά.


Γεράσιμος


Είναι φτιαγμένος από ιστό αράχνης. Αν πάνε να τον πιάσουν τους ρίχνει ιστό στα μάτια. Βγάζει ιστό και μετά πηδάει από το ένα κτίριο στο άλλο και παγιδεύει ανθρώπους. Είναι αγόρι και είναι ένα πολύ κακό τέρας που μοιάζει με αράχνη αφού πετάει ιστό αλλά δεν είναι . Είναι μαύρος και μακρύς με αγκάθια!

Γιάννης


Είναι φτιαγμένο από πολύ τρομακτική λάσπη. Έχει 5 μάτια . Είναι αγόρι και ζει κάπου που έχει φωτιά σ' ένα ηφαίστειο . Όποιον άνθρωπο βλέπει , φτιάχνει μπάλες από τη λάσπη που είναι φτιαγμένος και τις πετάει πάνω τους. Τον λένε Αηδιαστικό.
Γρηγόρης

Πώς όμως τα παιδιά κατάφεραν την επόμενη χρονιά ως "Νήπια" να γνωρίσουν και άλλα χαρακτηριστικά  του τέρατός  τους ;
(2016-2017) Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προσεγγίστηκε ολιστικά η έννοια του τέρατος μέσω της αρχαίας μυθολογίας αλλά και των σύγχρονων παραμυθιών.
Τα παιδιά αναγνώρισαν τους φόβους τους και άρχισαν να τους εξωτερικεύουν μιλώντας για αυτούς.

Χρησιμοποιώντας υλικά όπως πλαστικό και χαρτί κατασκεύασαν σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή τα δικά τους τέρατα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά κατάφεραν να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται τέρατα μιλώντας για τους φόβους τους .Κάναμε ένα ταξίδι στην ιστορία, στη μυθολογία και στα σύγχρονα παραμύθια μέσα από διάφορους αφηγηματικούς τρόπους.


Ο συγγραφέας Κώστας Πούλος ήρθε στο σχολείο μας και μας παρουσίασε την ιστορία των τεράτων από τη δική τους σκοπιά.Αν μιλούσαν τα τέρατα τι θα έλεγαν;
Υπάρχει κάτι που φοβούνται;  Νιώθουν μοναξιά;
 Τέρατα…δεν είμαι Τέρας σου λέω!!!


Το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησσή, «Δεν είμαι τέρας σου λέω» 
το επεξεργαστήκαμε σε ενότητες.
Τα παιδιά επεξεργάστηκαν το κείμενο, έπαιξαν με τον μεταφορικό και συμβολικό λόγο. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων προσπάθησαν να μπουν στη θέση του άλλου, στα «παπούτσια» του και να καταλάβουν τις επιλογές του.

Τα παιδιά δεν έμειναν μόνο στην αφήγηση...Προχώρησαν σε κατασκευή των τεράτων! 

Τέρατα…σε διαφορετικά περιβάλλοντα!

Τα παιδιά με την βοήθεια της εικαστικού του σχολείου μας  Έλενας Παπαδοπούλου επεξεργάζονται την αρχική μορφή του τέρατός τους.


Το ξανασχεδιάζουν , του προσθέτουν ή του αφαιρούν χαρακτηριστικά και στο τέλος το τοποθετούν σε ένα περιβάλλον.
Τέρατα …με πλαστελίνη φτιαγμένα...
Οι δραστηριότητες για τα τέρατα γίνονται παράλληλα.
 Η γλωσσική επεξεργασία διαδέχεται την θεατρική έκφραση ενώ τη δισδιάστατη σύνθεση την διαδέχεται η τρισδιάστατη σύνθεση.
 Τα τέρατα αρχίζουν να αποκτούν οντότητα και τα παιδιά ζητούν να τα κατασκευάσουν με πλαστελίνη.Τα υλικά αποτελούν πάντα πρόταση και επιλογή των παιδιών. Αρχικά προτίμησαν κάτι γνώριμο , εύπλαστο και αγαπημένο. Στο τέλος της διαδικασίας κατέληξαν ότι δεν ήταν το καταλληλότερο υλικό για την κατασκευή αφού «χαλούσε» πολύ εύκολα, αλλά τους δόθηκε η δυνατότητα να μαλακώσουν τα "σκληρά" χαρακτηριστικά του τέρατος χάριν της πλάστιμης ιδιότητας της πλαστελίνης.Τέρατα …με άχρηστα υλικά φτιαγμένα...
Ο πειραματισμός με τα υλικά συνεχίζεται. Τα παιδιά προτείνουν να κατασκευάσουν τα τέρατά τους με πλαστικό και χαρτί.
Οι δυσκολίες και εδώ είναι αρκετές. Έδίναν όγκο αλλά δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις λεπτομέρειες.

Τέρατα…με μάσκες

Ο πειραματισμός συνεχίζεται...Τα παιδιά προτείνουν να κατασκευάσουν μάσκες!
Γιατί μάσκες;
Γιατί πάντα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες για να εξευμενίσουν το κακό...Οι μάσκες θυμίζουν άλλοτε φιγούρες άγριων ζώων , άλλοτε μαχητών, άλλοτε εκφράζουν συναισθήματα όπως λύπη- χαρά!
Μερικές απαντήσεις των παιδιών  είναι αρκετό για να περάσουμε σε πράξη!

Επειδή δεν ήθελαν να το βλέπουν γιατί ήταν
 λουλουδένιο και θα το ζήλευαν.
(Μαρίτα)
Επειδή είχε πρόσωπο ανθρώπου και δεν
ήθελε να το δείχνει.
(Γιάννης) Επειδή έτσι τον μεταμόρφωσε η μάγισσα.
(Δημήτρης)Γιατί είναι λίγο διαφορετικό από τους ανθρώπους.
Θέλει να μασκαρεύεται και να ξεγελάει τον κόσμο.
Να φοράει μια μάσκα και να μοιάζει φτωχός , να
Μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων και να
τους κλέβει. ( Λυδία)        

Για να μην τον αναγνωρίζουν όταν έτρωγε ανθρώπους
πήγαινε για φαγητό μαζί τους και στο τέλος τους έτρωγε.
(Κατερίνα)
Ήθελε να τη βγάλει όμως γιατί πίστευε ότι δεν
είναι ωραίος με αυτή.(Αλέξης)

   


Για να μην καταλάβουν οι άνθρωποι ότι
είναι τέρας και να τους τρώει
(Χριστίνα)

Το τέρας μου φοράει μάσκα γιατί φοβάται μήπως επειδή
είναι τέρας, τον δούνε οι άλλοι και φοβηθούν
και φύγουν και δεν τους κάνει.
(Γεράσιμος)Τέρατα …στη σκιά

Τα παιδιά πειραματίστηκαν με το σώμα τους και το φως.


Πώς θα ήταν ένα τέρας με τέσσερα πόδια στην σκιά;


Τέρατα… γινόμαστε όταν …


Πότε γινόμαστε τέρατα και τερατάκια;
Τα παιδιά απολάμβαναν την διαδικασία της επεξεργασίας των τεράτων καθώς μπορούσαν να μιλήσουν για όλα όσα τα απασχολούσαν, για αυτά που φοβόντουσαν, για τις πολλαπλές όψεις που έχει ο εαυτός μας!


Τέρατα... Στον κόσμο των τεράτων!
Το θεατρικό παιχνίδι και η παρουσίαση της ιστορίας του κάθε παιδιού βοήθησε την ομάδα να διαπραγματευτεί θέματα που την απασχολούσαν .
Τα παιδιά εργάζονταν σε δύο επίπεδα το συμβολικό –φανταστικό και το πραγματικό.
Ένα συνεχόμενο «πήγαινε –έλα» ανάμεσα στο ατομικό και το ομαδικό.
Τα θέματα που επεξεργάστηκαν στα δεκαοχτώ θεατρικά παιχνίδια ήταν :  

                       Ποιος είμαι;
                       Από πού έρχομαι ;
                        Που ανήκω;
                         Τι θέλω;


Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 18 θεατρικά παιχνίδια.
Κάθε ιστορία ξεδιπλωνόταν σε διαφορετικό τόπο
 και ο ήρωας- τέρας αντιμετώπιζε διαφορετικές δυσκολίες
 και εμπόδια.
Το παιδί που παρουσίαζε το τέρας του 
συ-σχεδίαζε την δράση. Μπορούσε να δεχθεί ή να αρνηθεί την βοήθεια της ομάδας.
Η διάρκεια του θεατρικού παιχνιδιού ήταν μία ώρα.  Αρχικός στόχος της διαδικασίας ήταν τα παιδιά   να μπορέσουν να δημιουργήσουν ξανά μία   ιστορία   με κεντρικό ήρωα το τέρας τους.
   Το τερατάκι ήρθε στο σχολείο , συστήθηκε   στην ομάδα , συγκρούστηκε, αγκαλιάστηκε,   ματαιώθηκε, ενθουσιάστηκε…
   Καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού   προσαρμοζόταν σε καινούριες καταστάσεις   (μέσω του θεατρικού παιχνιδιού) και    εξελισσόταν. Στο τέλος της διαδικασίας όλα τα τέρατα συναντήθηκαν και δημιούργησαν μία καινούρια ιστορία . Τα παιδιά επέλεξαν να την παρουσιάσουν μέσω μιας μικρής ταινίας stop motion.
Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα μικρό δείγμα του animation όπου φωτογραφικός φακός και stop καρέ επιμελήθηκαν τα ίδια τα παιδιά!
https://www.youtube.com/watch?v=Jg3uSdjVj8s

Το ταξίδι των τεράτων σταματάει εδώ...Τι κερδίσαμε από όλο αυτό μικροί και μεγάλοι; 
«… και η ποίηση πάντοτε είναι μία, όπως ένας είναι ο ουρανός.
  Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.
    Εγώ τον έχω δει από καταμεσής της θάλασσας»
    Ο. Ελύτης

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία δουλειά και μπράβο σε όλους! Χάρηκα που συμμετείχα και εγώ σε αυτό.
    Καλή συνέχεια!

    Παναγιώτα Πλησή

    ΑπάντησηΔιαγραφή